Naša zábava, pre iných týranie

Zaplatíme pre nás vysoké vstupné, vojdeme do stanu a tam je pre nás už všetko vopred pripravené. Sadneme si a zapozeráme sa. Najskôr sledujeme dokonalých akrobatov na ktorých sa nevieme prestať pozerať, potom ich vystriedajú šašovia, zabávači alebo zvieratá. Pozeráme na zvieratká, ako im to ide, aké sú šikovné, aké sú bezstarostne šťastné. Myslíme si, že je o nich dobre postarané, keď tak poslúchajú a ich to baví  no v skutočnosti to robia nasilu. My nikdy nevidíme čo sa udeje neskutočne veľa hodín pred vystúpením. Koľko hodín a trápenia bez jedla a vody zažívajú tieto zvieratá. Ako nechcú a ako sú nútené inými ľuďmi. My vždy uvidíme len výsledok. Ale tie pokriky, násilie a nedostatok oddychu je pred nami zatajené.

savana.jpg

Zaplatíme vysoké vstupné, no myslíte si, že nejaké peniaze sa ujdú aj zvieratám? Je to minimálne. Tak na potreby jedla a pitia. Nič viac. Nemôžu si dovoliť žiadny luxus. Klietky majú tak jedine na to aby sa tam dali zavrieť. No oni tam musia prežiť. V malej, uzavretej, smradľavej a nepohodlnej klietky strávia celý život. Nemajú tam dostatok priestoru, dostatok pohodlia na žitie a už vôbec nie na pohodlný odpočinok a spánok. V žiadnom prípade nie sú vypúšťané von, do veľkých ohrád. Veď akoby mohli. Predstavte si, aké veľké množstvo zvierat majú v cirkusoch. Keby majú každé zviera vypustiť do nejakej dostatočné veľkej ohrady , Koľko času priestoru a peňazí im to zoberie. Tak prečo by to robili.

cirkus.jpg

Tak toto sú extrémy, ale skutočné pravdy o našich cirkusoch. Preto všetci ľudia, ktorí si to uvedomujú prosia všetkých aby prestali podporovať tieto cirkusy. Zvieratá iba trpia. Ak sa chcete zabaviť, existujú cirkusy s akrobatmi, kaskadérmi  a zabávačmi, bez zbytočného týrania zvierat. Možno sa zamýšľate nad tým, či je to tak všade. Máte pravdu, nie v každom cirkuse je to úplne takto zlé. Ale v žiadnom cirkuse sa tie zvieratá nemajú na dobrej úrovni a určite ich nebaví robiť dookola to isté.